10 Vacature Tips voor kwalitatief betere sollicitaties
1. Trek de aandacht van jouw potentiële kandidaat met vacaturetitel én vacaturetekst
Verplaats je in jouw doelgroep: Wie is jullie ideale kandidaat? / Wat zijn hun grootste behoeften? / Waar hechten zij de meeste waarde aan? / Wat motiveert hen? Vergaar deze informatie via bijvoorbeeld enquêtes onder nieuwe medewerkers. Spreek ook met mensen in jullie netwerk.
Schrijf op de doelgroep; dit betekent per type functie (en dus per type kandidaat). Een ICT-er heeft andere behoeften dan een Salespersoon. Het is van belang hen in de vacaturetitel / - tekst anders aan te spreken om de aandacht voor júllie vacature te trekken.
2. Schrijf in de taal van de potentiële kandidaat
Zorg dat de inhoud van de vacaturetekst overeenkomt met waar de doelgroep naar op zoek is. Vermijd algemene teksten. Werkzoekenden willen gewoon weten ‘Wat ga ik doen?’ en ‘Waaraan moet ik voldoen?’
Houd de aandacht van de potentiële kandidaat vast door een vacaturetitel gedetailleerd en doelgroepgericht te maken. Je hebt meer kans dat de juiste potentiele kandidaat júllie vacature vindt, omdat hij met zijn zoekwoorden bij júllie vacature terecht komt. Je voorkomt tevens een ‘waste’ aan sollicitaties, omdat níet-relevante werkzoekenden de vacature niet meer tegenkomen in hun zoekresultaten. Bijvoorbeeld: ‘Accountmanager’ is een (te) algemene benaming. Voor kwalitatief betere sollicitaties kun je beter in de vacaturetitel aangeven wat de functie inhoudt, zoals: ‘Accountmanager new business’ voor meer acquisitiegerichte saleskandidaten. ‘Accountmanager zorg sector’ of ‘Accountmanager automotive’ levert weer heel andere type kandidaten op.
Vermeld specifieke functie-eisen óók kort in de vacaturetitel. Bijvoorbeeld: vereist de functie minimaal 3 jaar werkervaring; vermeld dat ook in de vacaturetitel. Kandidaten die nog niet voldoende ervaring hebben, zullen jouw vacature overslaan. De kandidaten die de gewenste werkervaring hebben openen juist sneller jouw vacature.
3. Ben open over jullie organisatie, ook al in de vacature
De eerste indruk telt. Geef daarom meteen een goed beeld van jullie organisatie in de vacaturetekst over jullie producten/ diensten / kernwaarden / etc. Omschrijf ook waaróm het juist zo leuk is om bij júllie organisatie te komen werken! Schrijf hier nog steeds op de doelgroep (bijvoorbeeld ‘Werken bij … betekent….’); vermijd gebruik van promotieteksten van jullie website die gericht zijn op klanten.
Hebben jullie je eigen bedrijfspagina op BelgieVacature.be al volledig ingevuld? De vernieuwde bedrijfspagina’s worden nu 26% meer bezocht. Samen met jou kunnen we jullie employer branding nog meer versterken. Benut nu daarom alle extra opties vanuit je eigen account:
- Logo
- Corporate bedrijfsvideo
- Omschrijving van jouw organisatie
- Geïntegreerde Facebookpagina.
- Én bij elke vacature individueel kun je de betreffende vacature video uploaden.
- En een quote van toekomstige collega toevoegen, inclusief foto
4. Zorg dat elk woord telt: less is more
Is de tekst in de vacaturetitel en –tekst allemaal relevant voor uw potentiële kandidaat? Of kun je ook tekst schrappen die in eerste instantie niet relevant is? Soms is verwijderen van tekst nog wel belangrijker dan het toevoegen ervan!
5. Hoe concreter de vacaturetekst, des te gerichter de sollicitaties
Gebruik vaardigheden, woorden en zinnen waar mensen naar zullen zoeken. Tegenwoordig zoeken werkzoekenden met meerdere woorden tegelijkertijd (bijvoorbeeld: ‘vacature administratief medewerker Den Bosch’).
Bekijk jullie vacaturetitel en -tekst vanuit de ogen van een werkzoekende. Stel dat de potentiele kandidaat voor de functie is aangenomen: ‘Hoe zal hij zijn functie uitleggen op een verjaardag van vrienden?’
Tip!: Gebruik Google Trends (https://trends.google.be/trends/?geo=BE) voor meer inzicht in veel gebruikte zoekwoorden en synoniemen.
Denk er ook aan om het veld voor salarisindicatie in te vullen, ook al heb je dat al bij ‘Geboden wordt’ vermeld. In het overzicht van zoekresultaten van die werkzoekende wordt de salarisindicatie direct getoond. Dit kan werkzoekenden triggeren om juist júllie vacature te openen.
6. Vermijd interne termen / jargon / afkortingen
De interne benaming van een vacature binnen een organisatie bevat vaak niet de zoektermen die werkzoekenden intypen in hun zoekopdracht. Hierdoor ontstaat een mismatch tussen zoekopdracht en zoekresultaten.
Gebruik woorden in de vacaturetitel en -tekst waar de potentiële kandidaat naar op zoek is en die gangbaar zijn in de branche.
Bijvoorbeeld:werkzoekenden begrijpen niet wat een Designer III inhoudt en wat het verschil is met een Designer II. Beter is om ‘Senior Webdesigner’ te gebruiken.
7. Ben eerlijk in de vacature
Overdrijf of bagatelliseer de functietaken niet.
Bijvoorbeeld: Ben je op zoek naar een ‘Marketing manager’ die voor 70% van zijn taken bezig is met social media activiteiten? Noem de functie eerder ‘E-commerce manager’, ‘Online marketeer’ of ‘E-marketeer’ dan een marketing manager.
8. Leer van anderen
Ken de concurrentie en ontdek strategieën die je wellicht kunt lenen en vertalen naar jullie eigen situatie.
Ga zelf eens googlen naar de vacature vanuit de ogen van een werkzoekende. Zoek niet gericht op (jullie) bedrijfsnaam, maar op meerdere zoekwoorden tegelijkertijd die zijn gericht op de functie en standplaats, zoals: ‘Verkoper keukens Amersfoort’
9. Test alles
Experimenteer met de vacaturetitel en -tekst. Ga niet uit van aannames en test voortdurend.
Contacteer Belgie Vacature en ervaar de Red Carpet Service: gratis screening en advies.
10. Meten = weten
ββDoor te testen met een vacaturetitel en -tekst krijg je inzicht in wat het beste werkt om de juiste sollicitaties te ontvangen (en hierdoor de juiste mensen aan te nemen).ββ
ββIn jouw account op Belgie Vacature zie je:ββ
- Alle sollicitaties die je per mail hebt ontvangen. Hierdoor kan je de bron van de sollicitaties herleiden.
- Wil je liever de sollicitaties via jullie eigen website / recruitmentsysteem laten verlopen? Een paar tips:
- Geef bij elk ingezet kanaal een ‘meet tag’ of ‘uniek ID’ mee in de sollicitatielink zodat je de bron van de sollicitatie kan achterhalen in jullie recruitmentsysteem. Vragen aan kandidaten waar ze de vacature gevonden hebben is geen betrouwbare meetmethode.
- Voorkom verder (te) veel vragen op het sollicitatieformulier. Al bij 10 vragen haakt 50% van de potentiele kandidaten af! Zelfs de beste kandidaten doen de moeite niet om zoveel vragen te beantwoorden.
- Procedures zoals eerst registreren om te kúnnen solliciteren zorgen ook voor afhakers.
- Ook Google analytics is een handige tool om te zien vanaf welke kanalen kandidaten op het sollicitatieformulier zijn gekomen en hoeveel kandidaten hebben gesolliciteerd (het sollicitatieformulier hebben afgerond). Zoek in Google analytics op ‘belgievacature’ en vindt al het verkeer wat van BelgieVacature.be en onze provincie en branchegerichte jobsites afkomstig is.
Zorg dat je in beeld bent bij de 200.000 actieve kandidaten van Belgie Vacature
Ben in beeld als potentiële werkgever met vacatures op ‘het moment van de waarheid’ op de plaats (internet / jobevent / e.d.) waar jullie potentiele kandidaten solliciteren.
- Bereik gericht alle typen werkzoekenden (generiek, regionaal, branche, latent)!
- Werkzoekenden kiezen bij Belgie Vacature áltijd bewust voor jullie organisatie om te solliciteren!
- Optimaal bereik: werkzoekenden binden zich aan Belgie Vacature.
- De potentiële kandidaat wordt direct doorgelinkt naar jullie eigen (werken bij) website.
- Elke vacature ontvangt de gerichte targetmailing naar de relevante doelgroep.
Voor meer informatie, neem contact met ons op:
T: 03 369 05 55
werkgevers@BelgieVacatureGroep.be
Wil jij kennismaken met ons?
Bekijk waarom wij jouw ideale partner zijn in de zoektocht naar nieuw talent